Jury’s Blog: Wachtgeld

Jury’s mening op het nieuws van de dag. Jury is beheerder van Regio036.nlMeer Jury’s Blog KLIK HIER

Als ik of u zelf ontslag neem bij de werkgever vanwege een conflict of gebrek aan motivatie in het werk, dan is er geen recht op een uitkering. Ik of u bent dan ‘verwijtbaar werkloos’ geworden en daarmee vervalt dat recht op WW of een andere uitkering.
Maar wat voor ons van toepassing is, waarom is dat niet van toepassing op onze Kamerleden? Als die zelf ontslag nemen dan komen ze direct in aanmerking voor een riante wachtgeldregeling, ook al is het Kamerlidmaatschap maar enkele dagen of weken.
Neem bijvoorbeeld deze week Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren. Vanwege het conflict in de partij tussen huidig partijleider Esther Ouwehand en het partijbestuur zei Vestering dinsdag 12 september aan het einde van haar bijdrage in een debat over ‘zo├Ânosen en dierziekten’, dat ze niet langer haar werk als Kamerlid goed kon doen voor de partij vanwege de ruzie, en dat zij met onmiddellijke ingang haar functie als Kamerlid ging neerleggen. Een vorm van zelf ontslag nemen dus, maar wel met het gevolg dat Leonie Vestering meteen gebruik kan gaan maken van die wachtgeldregeling.
Ik vind dit niet kunnen, en het is eigenlijk ook oneerlijk tegenover al die andere burgers in ons land die niet zomaar ontslag kunnen nemen bij een baas omdat er dan geen recht op een uitkering is.
Daarom moet een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen in november zelf initiatieven nemen om de eigen wachtgeldregeling tegen het licht te houden, en zo te wijzigen dat Kamerleden geen recht meer hebben op een wachtgelduitkering wanneer ze zelf op eigen initiatief ontslag nemen.
Dat is ten eerste eerlijker naar de andere Nederlanders, maar geeft volgens mij ook een stuk vertrouwen in de politiek terug. Kamerleden laten dan zien dat echt in Nederland iedereen gelijk is, ongeacht werk of functie.
Tot slot vind ik dat dit ook zou moeten gaan gelden voor andere politieke bestuurders, zoals commissarissen van de Koning en gedeputeerden in de provincie, en burgemeesters en wethouders in gemeentes.

Jury Roest.

Reageren kan in het REACTIEBOEK hier onder.

Poll

Stelling: Tweede Kamerleden die zelf ontslag nemen zouden geen recht mogen hebben op wachtgeld
10 votes

Regio036.nl Reacties

Reageren op items van Regio036.nl kan per e-mail naar regio036@flevomail.nl