- NOS Nieuws
Man (91) gewond bij woningoverval in Amsterdam

Een man van 91 is gisteravond gewond geraakt bij een overval in zijn eigen huis. De politie is nog op zoek naar de daders. Twee mannen belden rond 22.40 uur aan bij het huis van de man in Amsterdam-Noord. Een politiewoordvoerder zegt tegen AT5 dat de man meende dat de (more)

- NOS Nieuws
Oekraïne en Rusland melden droneaanvallen over en weer

Rusland en Oekraïne hebben elkaar afgelopen nacht en vanochtend opnieuw bestookt met drones en raketten. Bij een luchtaanval op de Oekraïense stad Charkiv zijn vanmorgen vier mensen gedood en acht mensen gewond geraakt, zeggen de lokale autoriteiten. Oekraïne heeft 37 Iraanse Shahed-drones neergehaald in acht regio's waaronder Kyiv, Odesa en (more)

- NOS Nieuws
Ex-informateur Remkes vindt Plasterk ongeschikt als premier: 'Naam aangetast'

Ex-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier van Nederland moet worden. Hij zegt in het tv-programma WNL op Zondag dat het "buitengewoon" lastig voor Plasterk is om premier te worden. Plasterk ligt onder meer onder vuur vanwege de 'patentenkwestie'. Remkes adviseert Plasterk om zijn "conclusies te trekken", omdat (more)

- NOS Nieuws
50 jaar na eerste kaatswedstrijd voor vrouwen: 'De mannen wilden niks regelen'

Het is precies 50 jaar geleden dat in het Friese Jorwert de eerste officiële kaatswedstrijd voor vrouwen werd gehouden. In vijf decennia is er op het vlak van vrouwenemancipatie veel veranderd binnen de sport, zeggen de vrouwen die er toen bij waren tegen Omrop Fryslân. Kaatster Janneke Pagels uit Bolsward (more)

- NOS Nieuws
Wetenschapper stapt 40.000 keer op gifslang voor onderzoek naar beten

Een Braziliaanse bioloog is 40.000 keer op de giftige Jararaca-lanspuntslang gaan staan om het bijtgedrag van dit dier te onderzoeken. Hij droeg daarbij een speciaal gemaakte beschermende laars. De Jararaca-lanspuntslang is de meest voorkomende giftige slangensoort in het zuidoosten van Brazilië. Maar volgens onderzoeker João Miguel Alves-Nunes wordt er in (more)

- NOS Nieuws
Wekdienst 19/5: Grand Prix in Italië • Joost Klein treedt weer op

Goedemorgen! In Italië wordt vandaag de Grand Prix van Emilia-Romagna verreden en in Enschede treedt Joost Klein voor het eerst sinds het Songfestival op. Eerst het weer: De dag begint zonnig, daarna vooral in het binnenland meer bewolking en mogelijk regen en onweer. Het wordt het 18 tot 22 graden. (more)

- NOS Nieuws
Met iedere versie worden AI-tools beetje menselijker: 'Spelen met vuur'

Een vrolijke vrouwenstem, die op zo'n beetje elke vraag bijna direct een antwoord paraat heeft én empathisch kan reageren op de vraagsteller. Dat was de manier waarop techbedrijf OpenAI de wereld deze week kennis liet maken met de nieuwste versie van zijn technologie. Wat begon als een op basis van (more)

- NOS Nieuws
Frankrijk zet 600 agenten in voor 'grote operatie' in Nieuw-Caledonië

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin heeft een "grote operatie" aangekondigd in het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië, waar het al dagen onrustig is. Meer dan 600 politieagenten worden ingezet om de volledige controle terug te krijgen over de 60 kilometer lange weg tussen hoofdstad Nouméa en de luchthaven. Onder (more)

- NOS Nieuws
Ierse zakenman en oud-rugbyspeler Tony O'Reilly (88) overleden

De Ierse zakenman en oud-rugbyspeler Tony O'Reilly is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als speler van het Ierse rugbyteam en was na zijn sportieve carrière decennialang een van de belangrijkste Ierse zakenmensen. Zo was hij bestuursvoorzitter van onder meer het Heinz-concern. O'Reilly maakte zijn internationale debuut voor het (more)

- NOS Nieuws
Zeven Drentse amateurvoetballers raken gewond bij val uit open bus

In het Drentse Borger zijn zeven amateurvoetballers gewond geraakt bij een val uit een open bus. Vijf gewonden zijn per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd voor een behandeling of controle, twee anderen zijn naar de huisartsenpost gebracht om te worden gehecht, meldt RTV Drenthe. Volgens een politiewoordvoerder raakte geen van (more)

- NOS Nieuws
Steeds meer burgers worden samen eigenaar van een boerderij

In het weekend boodschappen doen bij je eigen boerderij. Zo'n 9000 mensen doen dat inmiddels. Samen bezitten particulieren nu 21 boerderijen verdeeld over heel Nederland en er zijn er nog 35 in ontwikkeling. Het concept heet Herenboeren, afgeleid van de vroegere grootgrondbezitters die vanuit hun luie stoel de boerderij aanstuurden. (more)

- NOS Nieuws
NRC: mogelijk claims tegen Plasterk na patent in de Verenigde Staten

Een patent waarop Ronald Plasterk het alleenrecht heeft geclaimd, wordt naar verwachting binnenkort in de Verenigde Staten toegekend. Dan kunnen fouten die Plasterk bij de aanvraag voor het patent heeft gemaakt ook daar aan het licht komen. Dat zegt octrooispecialist Koos Rasser tegen NRC. Volgens hem kan het patent daarmee (more)

- NOS Nieuws
Niet één voetballer uit de kast op 'coming-out day': 'Drempel nu nog hoger'

De verwachtingen waren hooggespannen, maar toen het eenmaal zover was, overheerste de teleurstelling. Op 17 mei zou een groep Europese profvoetballers gelijktijdig uit de kast komen. Maar toen de dag uiteindelijk aanbrak, bleef het ijzingwekkend stil. En dus heerst er teleurstelling binnen de lhbti-gemeenschap zegt Thijs Smeenk, bestuurslid van de (more)

- NOS Nieuws
Bewegingsvrijheid Afghaanse vrouwen steeds verder ingeperkt

Vrouwen in Afghanistan zullen voortaan publiekelijk gestenigd worden voor overspel. Deze aankondiging door de Taliban, in maart van dit jaar, was de zoveelste aanslag op vrouwenrechten in het land. Sinds de Taliban er in de zomer van 2021 de macht overnamen, volgde het een na het andere besluit waarmee de (more)

- NOS Nieuws
Buurt kijkt nog één keertje: IJsselhallen Zwolle worden gedemonteerd

Speciaal voor omwonenden was het vandaag nog één keertje open dag in de IJsselhallen in Zwolle. Zij konden met eigen ogen zien hoe ver de sloop is gevorderd en ook afscheid nemen. Want vanaf maandag gaat de betonschaar erin en worden de legendarische hallen gedemonteerd. Op de plek van de (more)