#TweedeKamer #vragenuur dinsdag 27 februari om 14.00 uur.- Dhr. René Claassen, Tweede Kamerlid PVV over grote zorgen tekorten antibiotica voor kinderen.- Mevr. Christine Teunissen, Tweede Kamerlid Partij vd Dieren over een bericht dat ambtenaren van minister Jetten energiebedrijf Vatttenfall zouden hebben geholpen aan een subsidie voor een biomassacentrale.- Kijk vanaf 14.00 uur op https://debatdirect.tweedekamer.nl/2024-02-27/vragenuur/plenaire-zaal/vragenuur-14-01/onderwerp#politiek (more)

Door overheidsfalen zijn levens van mensen vermorzeld en dat kan morgen weer gebeuren als de overheid niet fundamenteel anders naar de grondrechten van mensen gaat kijken. Daarvoor waarschuwt de parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid die vorig jaar zo'n veertig (oud-)politici, ambtenaren, slachtoffers en andere betrokkenen verhoorde.- https://nos.nl/collectie/13957/artikel/2510458-levens-van-mensen-door-overheidsfalen-vermorzeld-kan-morgen-weer-gebeuren#politiek #nieuws #TweedeKamer #toeslagenaffaire (more)

PVV-leider Geert #Wilders is niet blij met de tienjarige veiligheidsovereenkomst die het demissionaire kabinet gaat sluiten met #Oekraïne. Een kabinet dat alleen lopende zaken afhandelt, kan zo'n deal niet sluiten, laat hij op X weten. Tegelijkertijd zegt hij voor het eerst dat hij bereid is te praten over "iedere vorm van hulp" aan Oekraïne, dus ook over militaire.- https://nos.nl/artikel/2510189-wilders-tegen-akkoord-met-oekraine-maar-is-nu-wel-bereid-te-praten-over-militaire-steun#politiek #PVV #nieuws (more)

Anderhalve maand na zijn plotselinge vertrek uit het demissionaire kabinet is eindelijk duidelijk waarvoor Ernst #Kuipers (D66) zijn positie als minister van Volksgezondheid opgaf. Hij krijgt een topfunctie aan de Nanyang Technological University in Singapore. Kuipers begint op 1 mei. Kuipers vertrok begin dit jaar uit het demissionaire kabinet, omdat hij "een functie in het buitenland" zou gaan bekleden. Meer details kon hij toen niet geven.- https://nos.nl/artikel/2509882-oud-minister-kuipers-naar-universiteit-in-singapore#politiek #nieuws #D66 (more)

De Tweede Kamer wil dat het #schoolzwemmen opnieuw wordt ingevoerd. Het aantal kinderen zonder zwemdiploma neemt toe, en dat vinden de Kamerleden een ongewenste ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat schoolzwemmen leidt tot een grotere veiligheid voor kinderen. Het zijn vaak kinderen uit gezinnen met weinig geld of met een migratieachtergrond die hun zwemdiploma niet halen.- https://nos.nl/artikel/2508986-tweede-kamer-wil-schoolzwemmen-weer-invoeren#politiek #TweedeKamer #nieuws (more)

Er komt toch geld beschikbaar voor het oprichten van speciale behandelcentra voor mensen met long #covid. De Tweede Kamer maakt 27 miljoen euro vrij voor deze poliklinieken. Een ruime meerderheid heeft vanmiddag ingestemd met een wijziging van de begroting van het ministerie van VWS, op initiatief van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Bushoff. Die meerderheid was eerder nog onzeker, omdat PVV en BBB twijfelden over hun steun vanwege de formatie..- https://nos.nl/artikel/2508975-longcovidklinieken-kunnen-toch-van-start-kamer-maakt-miljoenen-vrij#politiek #nieuws #corona (more)

De nieuwe informateur Kim Putters zal vooral kijken welke mogelijke vormen van een kabinet op draagvlak kunnen rekenen. De Kamer benoemde de SER-voorzitter gisteren tot informateur en vanmorgen gaf hij een korte toelichting op zijn aanpak. Hij zei dat het politieke landschap lastig is en dat hij van plan is om met alle fractievoorzitters te spreken. Hij hoopt dat ze allemaal komen.- https://nos.nl/collectie/13962/artikel/2508942-putters-concentreert-zich-op-de-verschillende-kabinetsvormen#politiek #formatie #nieuws (more)

De Tweede Kamer is akkoord met het voorstel van PVV-leider Geert Wilders om SER-voorzitter Kim Putters tot nieuwe informateur te benoemen. Dat is de uitkomst van het debat over het eindrapport van voormalig informateur Plasterk. Niet alle fracties gingen ermee akkoord, maar ondanks de kritiek is er wel veel steun voor het voorstel. Alleen GL-PvdA, Partij vd Dieren en Volt stemden tegen.- https://nos.nl/collectie/13962/artikel/2508866-tweede-kamer-akkoord-met-kim-putters-als-nieuwe-informateur#politiek #nieuws #formatie (more)

Ruim de helft (53 procent) van de kiezers oordeelt negatief over het stuklopen van de formatieonderhandelingen van PVV, VVD, NSC en BBB. De onvrede is het grootst bij de stemmers op de vier betrokken partijen, blijkt uit kiezersonderzoek van I&O Research. Niet alleen is driekwart van de PVV-achterban teleurgesteld; dat geldt ook voor bijna zes op de tien NSC-kiezers (58 procent).- https://nos.nl/collectie/13962/artikel/2508737-onderzoek-kiezer-teleurgesteld-in-formatie-nsc-dreigt-prijs-te-betalen#politiek #nieuws #formatie (more)

Ruim 100.000 handtekeningen hebben patiëntenorganisaties voor long #covid in tien dagen opgehaald met hun #petitie voor het oprichten van longcovidklinieken. Vanmiddag hebben vertegenwoordigers de petitie aangeboden aan PVV-Kamerlid Fleur Agema in haar functie als voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid.- https://nos.nl/artikel/2508675-longcovidpatienten-vrezen-dat-unieke-kans-voor-behandelcentra-verloren-gaat#politiek nieuws #corona (more)