PVV-minister #Faber (Asiel en Migratie) heeft bij haar eerste debat in de Eerste Kamer opnieuw onder vuur gelegen vanwege eerdere uitspraken. Senaatsvoorzitter Bruijn heeft ingegrepen om een discussie over haar persoon te stoppen. GroenLinks-PvdA senator Karimi vond dat haar daardoor de mond werd gesnoerd. De Kamer behandelt een wet waardoor criminele vreemdelingen eerder kunnen worden uitgezet.- Bron: https://nos.nl #politiek #nieuws #EersteKamer (more)

In het huis van de Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (#Denk) heeft zaterdagavond brand gewoed, de politie gaat uit van brandstichting en doet onderzoek. De woning van de wethouder is voorlopig onbewoonbaar. De #brand brak rond 22.30 uur uit. Achbar en zijn gezin waren op het moment van de brand niet thuis. Wie de brand heeft veroorzaakt en waarom de wethouder het doelwit was, is onbekend.- Bron: https://nos.nl#politiek #nieuws #Rotterdam (more)

Een uur nadat de verplichtingen van het kabinet in Den Haag deze week klaar waren, vertrokken de nieuwe ministers van Defensie, Brekelmans (VVD), en Buitenlandse Zaken, Veldkamp (NSC), naar #Oekraïne. Hun boodschap aan president #Zelensky: de Nederlandse steun gaat onder de nieuwe regering onverminderd door, en #Nederland wil een voortrekkersrol blijven spelen als het gaat om internationale steun aan Oekraïne.- Bron: https://nos.nl#politiek #nieuws (more)

De tweede en beslissende ronde van de Franse parlementsverkiezingen lijkt verrassend te zijn gewonnen door een linkse alliantie, blijkt uit de exitpoll van Ipsos in opdracht van tv-zender France2. Nouveau Front Populaire zou uitkomen op 172 tot 192 zetels in de Assemblée. Dat is te weinig voor de absolute meerderheid, want de Franse Tweede Kamer telt in totaal 577 zetels.- Bron: https://nos.nl#politiek #nieuws #verkiezingen #Frankrijk #LePen #Macron (more)

#President #Biden heeft in een tv-interview teruggeblikt op het voor hem dramatisch verlopen debat met Donald #Trump, zijn uitdager bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Bij ABC News herhaalde hij dat hij er niet aan denkt om zich terug te trekken als kandidaat. "Als Lord Almighty naar beneden zou komen en zou zeggen 'Joe, stap uit de race', zou ik uit de race stappen", zei Biden. "Die komt niet naar beneden", zei hij.- Bron: https://nos.nl#politiek #nieuws #vs (more)

Premier #Schoof had in het debat over de regeringsverklaring niet gerekend op de stevige kritiek van PVV-leider #Wilders. Wel vindt hij dat Wilders "het volste recht" heeft om zijn mening te geven, zei hij op zijn eerste wekelijkse #persconferentie na de ministerraad. "Het past mij niet als premier om een oordeel te geven over de Tweede Kamer."- Bron: https://nos.nl#politiek #nieuws (more)

De #PVV stapt in het Europese Parlement over naar de nieuwe politieke fractie Patriotten voor #Europa. Deze alliantie werd vorig weekend gepresenteerd door de Hongaarse premier #Orbán, de Tsjechische oud-premier #Babis en de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) van Herbert #Kickl. Daarin zijn radicaal-rechtse partijen zich aan het verenigen na de Europese verkiezingen van vorige maand.- Bron: https://nos.nl#politiek #nieuws #EU #Wilders (more)

De aanstaande Britse premier Keir #Starmer heeft in zijn overwinningsspeech in zijn kiesdistrict gezegd dat het land heeft gestemd voor verandering. "Nu is het voor ons tijd om te leveren. Mensen hier en in het hele land hebben gesproken en ze zijn klaar voor verandering en voor het einde van de politiek voor de bühne", zei de Labourleider die vandaag zijn intrek zal nemen in de ambtswoning Downing Street 10.- Bron: https://nos.nl#politiek #nieuws #VK #verkiezingen #Londen #Labour (more)

De nieuwe premier #Schoof heeft zware klappen te verduren gekregen in zijn eerste belangrijke debat in de Tweede Kamer. Het liep uit op een chaos toen niet alleen de oppositie en PVV-leider #Wilders hem onder vuur namen, maar ook zijn eigen minister #Agema hem onverwachts in een benarde situatie bracht.- Bron: https://nos.nl#politiek #nieuws #regeringsverklaring #PVV (more)

De nieuwe landbouwminister Femke Wiersma (BBB) waarschuwt dat er geen garantie is voor hulp van de Europese Commissie in de dreigende mestcrisis. Het kabinet ontkomt er niet aan zelf al maatregelen te nemen, zei Wiersma donderdag in een Kamerdebat.- Bron: https://nu.nl #politiek #nieuws #EU #landbouw #mestbeleid #BBB (more)