#TweedeKamer #vragenuur dinsdag 18 juni 2024.- Mevr. Songül Mutluer, Kamerlid GL-PVDA. Over politieagenten die steeds vaker bedreigd worden.- Dhr. Joost Sneller, Kamerlid D66. Over de dienst DV&O van justitie en het vervoer van verdachten / gedetineerden.- Dhr. Dogukan Ergin, Kamerlid DENK. Over gemeenten die te passief zijn in steun aan kwetsbaren vanwege een verkeerd mensbeeld.- Het vragenuur is vanaf 14.00 uur (terug) te zien op https://debatdirect.tweedekamer.nl/2024-06-18/vragenuur/plenaire-zaal/vragenuur-14-01/onderwerp#politiek (more)

Demissionair premier #Rutte heeft vanavond in Brussel een ontmoeting gehad met de Hongaarse premier #Orbán. Daarmee lijkt de lucht voor de benoeming van Rutte tot secretaris-generaal van de #NAVO voor een belangrijk deel geklaard, valt op te maken uit de woorden van de belangrijkste buitenlandwoordvoerder van Orbán.- Bron: https://nos.nl/artikel/2525010-rutte-had-goed-gesprek-met-hongaarse-premier-orban-flinke-stap-dichter-bij-navo-topbaan#politiek #nieuws (more)

Meer dan 150 Nederlanders van kleur en 35 organisaties willen niet dat Tweede #Kamervoorzitter #Bosma (#PVV) op 1 juli een krans legt bij de jaarlijkse Nationale Herdenking Slavernijverleden in Amsterdam. Het is traditie dat de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer dat doen. Ook voorzitter Linda Nooitmeer van het instituut dat de herdenking organiseert heeft liever dat Bosma wegblijft, maar Bosma is dit niet van plan.- https://nos.nl/artikel/2524972-verzet-tegen-deelname-kamervoorzitter-bosma-aan-slavernijherdenking#politiek #nieuws #slavernij (more)

Het nieuwe kabinet zal op 2 juli beëdigd worden. Dat zei beoogd premier Schoof na afloop van de eerste dag van gesprekken met een deel van de beoogde ministers van het nieuwe kabinet. Schoof wilde niet zeggen of het ook is gegaan over de eerdere uitspraken van Marjolein Faber, beoogd PVV-minister voor Migratie. Wel zei hij te verwachten dat de rol van de vier vicepremiers belangrijk wordt, aangezien hij zelf partijloos is.- https://nos.nl/liveblog/2524909-kabinet-2-juli-op-bordes-vier-beoogd-vicepremiers-op-gesprek#politiek #nieuws #formatie (more)

PVV-leider Wilders heeft Fleur Agema naar voren geschoven als vicepremier in het nieuwe kabinet. Dat schrijft PVV-leider Geert #Wilders op X. Agema is tevens beoogd minister van #Volksgezondheid. De 47-jarige Fleur #Agema is een van 'de oude negen', zoals dat binnen haar partij wordt genoemd: de PVV'ers die in 2006 werden gekozen toen de partij voor het eerst meedeed aan de Kamerverkiezingen.- Bron: https://nos.nl/collectie/13962/artikel/2524806-pvv-leider-wilders-schuift-fleur-agema-naar-voren-als-vicepremier#politiek #nieuws #formatie #PVV (more)

Tijdens een mars tegen radicaal-rechts in Brussel hebben demonstranten het hoofdkantoor van politieke partij Vlaams Belang beklad en beschadigd. Ze spoten met graffiti anarchistische teksten op het pand en gooiden met verfballonnen en eieren. Volgens de politie liepen er ongeveer 4500 betogers mee in de mars die werd georganiseerd door een aantal linkse en antifascistische verenigingen. De initiatiefnemers spreken van 10.000 deelnemers.- Bron: https://nos.nl/artikel/2524874-hoofdkantoor-vlaams-belang-beschadigd-tijdens-mars-tegen-radicaal-rechts#politiek #nieuws #Belgie (more)

Het woord 'omvolking' past "op geen enkele manier binnen het hoofdlijnenakkoord". Dat zegt NSC-leider Pieter #Omtzigt in Nieuwsuur. De partijleider gaat ervan uit dat de beoogd PVV-minister van #Asiel en #Migratie, Marjolein #Faber, deze term niet zal bezigen als zij toetreedt tot het nieuwe kabinet. "Dit soort uitspraken verwacht ik niet van ministers in functie."- Bron: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2524756-omtzigt-over-uitspraken-pvv-er-faber-verwacht-ik-niet-van-ministers-in-functie#politiek #nieuws #formatie #NSC #PVV (more)

VVD-leider #Yesilgöz vindt ook Marjolein #Faber "geen onomstreden kandidaat" om minister te worden. Gisteren trok PVV-leider #Wilders Gidi #Markuszower terug als beoogde vicepremier en minister van #Asiel en #Migratie, omdat uit de screening zaken over hem naar voren waren gekomen. Hij schoof vervolgens Faber naar voren als nieuwe minister.- Bron: https://nos.nl/artikel/2524514-vvd-leider-yesilgoz-ook-nieuwe-pvv-kandidaat-faber-niet-onomstreden#politiek #nieuws #formatie #PVV #VVD (more)

In de #TweedeKamer willen oppositiepartijen weten of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven. Ook vinden partijen het vreemd dat de komende regeringspartijen VVD en NSC niet reageren op het feit dat het verleden van het PVV-Kamerlid een ministerschap in de weg staat. Gisterenavond werd bekend dat PVV-Kamerlid #Markuszower toch geen minister van Asiel en Migratie en vicepremier wordt.- Bron: https://nos.nl/artikel/2524464-oppositie-wil-duidelijkheid-over-pvv-kamerlid-markuszower#politiek #nieuws #formatie #PVV (more)

Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wordt toch geen vicepremier en minister van #Asiel en #Migratie. Bij de screening voor nieuwe bewindspersonen zijn zaken naar boven gekomen die bezwaarlijk kunnen zijn voor zijn functioneren als minister. Voor PVV-leider Wilders was dit de reden om zijn kandidatuur terug te trekken, zo liet hij via X weten.- Bron: https://nos.nl/artikel/2524433-pvv-er-markuszower-na-veiligheidscheck-geen-vicepremier-en-minister#politiek #nieuws #formatie #PVV (more)